Frustrasjon og uenigheter kan føre til at du mister besinnelsen. Da kommer et gammelt triks fra barndommen godt med.

På barneskolen lærte vi at man skulle telle til ti hvis man ble sint, frustrert eller provosert. Det var bedre å roe seg ned og besinne seg før man eventuelt responderte på en provokasjon, en idiotisk påstand eller annet fanteri. Alternativet var at man kunne gjøre noe man ville angre på – å si eller gjøre noe dumt eller lite gjennomtenkt.

Utrolig nok gjelder denne gylne regelen også i voksenverden, enten det er i en opphetet debatt i et sosialt lag eller på Internett, i en kundesituasjon eller i en e-postutveksling på arbeidsplassen.

Fra katastrofe til vekst

Å si det første som faller deg inn er sjelden en god idé, men det kan være direkte katastrofalt hvis du sier noe i affekt eller raseri. Derfor: tell til ti. Hvis en kollega gir deg en kjip oppgave, ikke svar på en sur måte. Tell til ti, og mens du gjør det kan du tenke over hva som gjør oppgaven suboptimal og om du har et bedre forslag. Send heller dette som svar enn en bitter «ok».

Ved å telle til ti rekker du å forstå kilden til din frustrasjon og kanskje komme deg inn på en sti hvor du finner en kreativ eller produktiv løsning. I stedet for å piske opp under en negativ stemning, gjør du både deg selv og verden en tjeneste ved å vokse på erfaringen.

Begynn allerede nå

Alle, inkludert undertegnede, bør telle til ti oftere, slik at man unngår uprofesjonelle utbrudd og at man sier ting man vil angre på siden. Dette gjelder på jobb såvel som på hjemmebane.

Start med praksisen fra og med nå, enten det dreier seg om helt trivielle ting eller avanserte ting på skolen eller arbeid. Du har bare ett liv og du bør derfor gjøre det meste ut av det og ikke kaste bort tiden på krangling og dårlig stemning. Voks og bli et bedre menneske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *