Her er en guide til hvordan du installerer statistikkverktøyet Google Analytics på publiseringsplattformen WordPress.

Google Analytics er et gratis verktøy fra Google som gjør deg i stand til å måle, overvåke og analysere trafikk, brukeradferd og til en viss grad brukervennlighet på din WordPress-drevne nettside.

Fordeler med Google Analytics

  • Du ser hvem som besøker nettsiden din (alder, kjønn, geografi, nettleser osv.)
  • Du ser hvordan gjestene oppfører seg på nettsiden (hvor lenge de blir værende, hvor mange som går ut igjen osv.)
  • Du ser når de besøker nettsiden
  • Du ser hvor de kommer fra (Google-søk, henvisninger fra andre nettsider osv.)
  • Du ser hvordan gjestene reagerer i møtet med innholdet

Et verktøy for større forståelse av brukerne er alfa og omega for å kunne tilby et enda bedre produkt og tiltrekke enda flere brukere.

Slik installerer du Google Analytics på WordPress

Steg 1: Logg deg på hos Google

Det første du må gjøre er å opprette en konto. Det gjør du på påloggingssiden for Google Analytics.

Wordpress-Google-Analytics-01

Hvis du allerede har en Google-konto, logger du på med den. Hvis ikke, oppretter du en ny konto. Godta personvernpåminnelsen fra Google. Det kan hende at du kommer til en «Min konto»-seksjon hos Google etter pålogging. Gå heller direkte til registreringssiden for Google Analytics hvis dette skjer. Da kommer du hit:

Wordpress Google Analytics

Steg 2: Spesifiser kontodetaljer

Når du har trykket på «Registrering», kommer du til et område som heter «Ny konto». Velg «Nettsted» øverst og ikke «Mobilapp». Skriv deretter inn et kontonavn, navnet på nettstedet ditt og nettadressen, før du velger bransjekategori og tidssone. Velg selv om du ønsker å huke av alle datadelingsalternativene. Til slutt kan du trykke på knappen «Få sporings-ID» nederst til venstre. Godta eventuelle vilkår.

Wordpress Google Analytics

Steg 3: Få sporingskode

Nå har du kommet til en skjerm som viser sporingskoden. Denne brukes til å koble Google Analytics med nettstedet ditt. Marker koden og kopier den.

Wordpress Google Analytics

Steg 4: Installer utvidelse i WordPress

Det finnes flere metoder for å koble sporingskoden fra Google Analytics på en WordPress-nettside, men jeg har valgt å gå for den enkleste varianten: Å installere en lett utvidelse til WordPress.

Utvidelsen heter «Insert Headers and Footers» og gjør at du enkelt kan legge til ekstra kode i header- og footer-området på din nettside.

Når du har installert og aktivert utvidelsen, finner du den under Innstillinger→Insert Headers and Footers i kontrollpanelet.

Wordpress Google Analytics

Steg 5: Lim inn koden

Når du er inne på utvidelsen, velger du om du vil lime koden inn i header- eller footer-feltet. Etter min erfaring spiller det ingen rolle.

Ferdig!

Det var det! Du må nå vente i opptil ett døgn for å kunne se all den herlige statistikken på din Google Analytics-side.

Google Analytics kan virke rotete og overveldende ved første øyekast. Vær tålmodig og utforsk alle menyene og alternativene i ditt eget tempo, så går det nok greit.

Husk å ha en mening med målingen! Vil du gjøre nettsiden mer brukervennlig? Vil du drive mer trafikk? Vil du bli mer målrettet i markedsføringen? Bruk Google Analytics som et verktøy i denne forbindelsen.

Bli med i samtalen

2 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Hva er UTM? – Okom
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *