Uansett hva jeg gjør er det tre spørsmål som alltid surrer i bakhodet mitt. Svarer jeg på disse klarer jeg å kommunisere bedre. Hver eneste gang.

Noen få dager i året er jeg så heldig at jeg får delta på utdanningsmesser. Der kommer jeg i kontakt med mange unge mennesker som har lyst til å begynne å studere. Noen er brennsikre på hva de skal velge. Mange har tenkt litt og har en formening om hva de kan bli. Enda flere er veldig usikre.

Jeg er jo på jobb på disse messene, og naturlig nok er det min oppgave å styre så mange som mulig mot ett spesifikt studie og studiested. Det som imidlertid er så spennende er alle de ulike veiene samtalen går i dette arbeidet.

Det er like mange antagelser, argumenter, ideer og spørsmål som det er folk. Noen vet veldig lite. Noen vet så mye at de var klar til å begynne å studere i går. Uansett er det gøy å prate med alle disse fine unge menneskene som jeg vanligvis bare ser små blaff av i sosiale medier, eller som en del av nettsteds-statistikken.

På deg selv kjenner du ingen andre

Uavhengig om du står på stand eller skal utforme en annonse på en digital plattform er grunnarbeidet du gjør essensielt for om du lykkes eller ikke. Det er ingen grunn til at du ikke skal ta i bruk det du vet om din digitale målgruppe i andre (analoge) sammenhenger.

Sjansen er stor for at du finner flere fellesnevnere enn ulikheter.

Noe av det jeg syns er morsomst med kommunikasjons-jobben er å analysere meg frem til hvem mottakeren er og hvilke virkemidler jeg selv må benytte for at mottaker skal oppfatte alt jeg har å si. Derfor har jeg tre korte spørsmål som alltid surrer i bakhodet når jeg prater med noen, når jeg skal skrive en tekst, utforme en annonse eller redigere et nettsted.

1. Finn ut hvor mye mottaker kan om temaet fra før

Dette er veldig viktig. Må du begynne med helt grunnleggende informasjon, eller kan du prate mer avansert? Hvor mange tekniske og fagspesifikke ord kan du bruke uten at den du prater med blir forvirret?

2. Finn ut hvor engasjerte mottaker er i temaet

Trenger du å åpne med en god slags pitch? Eller kan du føre en samtale med den du prater med fordi mottaker er minst like engasjert som deg selv?

3. Finn ut hva som er viktig for mottaker

Hvor skal du sette inn støtet? Man kan lese mye ut fra et spørsmål. Måten mottaker tar kontakt på, eller innholdet i spørsmålet du blir stilt har stor verdi.

Kan du svare på dette er du godt rustet til å gjøre en god jobb. Uavhengig av om du sitter og skriver på en datamaskin eller om du prater med noen ansikt-til-ansikt. Du gjør noe veldig verdifult. Nemlig det å sette deg inn i noen andres ståsted. For på deg selv kjenner du ingen andre!

Hvordan jobber du med kommunikasjon? Har du egne spørsmål du søker å svare på?

Bli med i samtalen

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *