Det er lett å gå i fella: Har du lyst til å føle deg ekstra viktig og smart kan det være fristende å bruke ord som selv ikke kryssordforfattere har hørt om. Men er det lurt?

Arkaisk eller gammeldags? Infantil eller barnslig? Adekvat eller passende? Fremmedord kan være en venn i nøden – eller gjøre deg en bjørnetjeneste. For å skrive en god tekst bør lære deg når det er lurt å bruke våre vanskelig tilgjengelige venner, og når det er best å sky dem som pesten.

Hva er fremmedord?

Ifølge Store Norske Leksikon er fremmedord

[…], ord fra et fremmed språk som har beholdt trekk ved dette språkets struktur og ikke er blitt tilpasset låntagerspråket fullt ut.

Mange ord som opprinnelig var fremmedord har nå blitt såpass utbredt i det norske språket at vi kaller dem «lånord». Eksempler på dette er «pasta» og «nachspiel».

Fremmedord er gjerne ord som beskriver tekniske eller snevre begreper. Poenget er å gjøre kommunikasjonen mer presis, der mer vanlige synonymer blir for generelle og uklare.

Et eksempel er ordet «ting». Dette er bredt og kan omfatte nesten alt mellom himmel og jord (og mer dertil). Noen ganger må du presisere hva du mener med «ting» og må derfor bruke ord som «gjenstand» eller fremmedordet «entitet» i stedet.

Når bør du (ikke) bruke fremmedord?

Konteksten, eller sammenhengen, avgjør hvilke ord som er mest passende. Husk alltid at meningen med din kommunikasjon er å gjøre deg forstått. Ekstravagante ord imponerer ingen og kan i verste fall bidra til å ødelegge for klar tenkning. Bygger du opp en tekst eller et foredrag slik at publikum blir stadig mer forberedt på introduksjonen av et vanskelig ord, er du på god vei.

Jeg har mekket en smørbrødliste over hvordan du bør bruke vanskelige termer:

  • Tenk på publikum: Er de for eksempel barn eller høyt utdannede spesialister?
  • Barn forstår ikke fremmedord, men spesialister kan ha høyere toleranse for dem
  • Finnes det et enklere ord med samme mening du kan bruke?
  • Bruk det enkleste ordet så lenge meningen ikke blir ødelagt
  • Bruker du det samme ordet ofte i teksten?
  • Da kan det være lurt å variere med synonymer og fremmedord (bruk fremmedordet sist)

Avslutningsvis kan vi runde av med disse visdomsordene: Ikke bruk fremmedord hvis det eksisterer adekvate substitutter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *